Slipa och polera Epoxy. (Bygg ditt eget Rivertable del 2)

Uppdaterad: för 3 dagar sedan

Slipa och polera epoxy resin.

Det finns olika sätt att slipa och polera på

epoxy Och det finns olika epoxyhartser som ger olika resultat när man slipar.

Vincent handcrafts epoxyharts ger ett kristallklart transparent resultat som är svårslaget, även bland de dyraste epoxy hartser på marknaden. Den har också en optimal viskositet som gör att det blir få luftbubblor, men samtidigt är enkel att arbeta med. Dessutom är den billigare än andra gjuthartser på marknaden. Jag väljer att använda den till alla mina projekt. Se gärna referensbilder på vår

Instagram

.

Det finns massor av videor och guider på Youtube som är bra. Det finns också många dåliga, som ser kla ut, men som utelämnar små avgörande detaljer som gör att resultatet blir fel i slutändan. Jag har provat mig fram och har nog gjort alla misstag jag kunnat göra tror jag, så för att bespara dig som aldrig jobbat med epoxy innan så har jag skrivit en guide om vad som funkar för mig. Hoppas att någonting här är användbart för dig. och sparar dig lite tid och pengar.

(Bild på riverbord byggt av VH, med VHC's epoxy)


1. Stämjärn och bandslip, Alternativt fräs av med överhandsfräs, eller hyvla.

När stycket är lossat så avlägsnas eventuella lim- eller fog-rester efter tätningen. Sedan för att få en plan yta igen och få bort allt epoxy spill, så kan man hyvla, fräsa eller slipa.

Har du en planhyvel eller en större bandputs så går det fint att hyvla eller putsa ytan. Hyvlar du så ta lite i taget så det inte lossnar chips (epoxy är väldigt hårt) OBS! det är viktigt att epoxyn stelnat ordentligt. Även om den känns hård innan härdningstiden är över så ska du inte slipa förän tidigast 36 timmar efter gjutning. (Det kan finnas mjuka fläckar under ytan, eller så kan epoxyn blandats med vattnet/oljan vid våtslipningen och bilda en ful hinna som ser ut som dimma på ytan, när du slipat)

Du ska också använda andningsmask vid all slipning på epoxy.

Har du ingen planhyvel, så kan du enkelt bygga en jigg till överhandsfräsen för att plana skivan. Du bygger helt enkelt ett plant bord med höj och sänkbara kanter. Sedan gör du en släde av två vinkeljärn, som passar till överhandsfräsen. Tänk på att ha högt varvtal och köra långsamt när du fräser på epoxy. Annars kan det lossna små chips. Då måste du blanda ny epoxy och fylla i innan du kan fortsätta. Fräs ena sidan plan, vänd och fräs av andra sidan.

Man kan också hugga bort det värsta med stämjärn och sedan slipa med bandslip och grovkornigt papper.


2. Slipa epoxyn med exenterslip

Nu har vi en plan, men vit och repig yta på epoxyn. Nu ska ytan slipas med exenterslip. Om jag har använt 40 och 60 kornigt slippapper på bandslipen, så börjar jag med 80 kornigt papper. sedan jobbar jag mig uppåt till 400 innan det är dags att våtslipa. Det är viktigt att inte hoppa över steg om man vill bli av med alla repor. Ordningen på kornen som jag använder ser ut såhär:

60, 80, 120, 180, 240, 400. Vågrätt och lodrätt med varje steg. tänk på att byta papper ofta, de kläggar igen fort med grova pappren. Torka också av efter varje steg så att du inte polerar in "gammalt" epoxydamm.


3. Våtslipa med olja

Efter 400 så våtslipar jag epoxyn med olja. Jag brukar använda parrafinolja eller linolja beroende på vad jag ska behandla trät med sen innan polering. Hur fint du slipar epoxyn beror på hur transparent du vill ha den. Vill du ha en matt yta slutar du när du är nöjd.

Applicera ett tunt lager olja och slipa i följande ordning: 800 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000. De sista stegen, från 1000 eller iaf 1500, och uppåt ska vara mjuka abralon pads.

Tänk på att torka av med ren trasa efter varje steg och applicera ny olja.


4. Polera

Nu bör epoxyn vara hyfsat blank och genomskinlig redan och du kanske är nöjd där. Men det går att få en något finare yta genom att polera. Jag brukar göra det i 3 steg med 3 olika pads och ett polermedel för varje pad. Det finns en uppsjö av polermedel men jag använder polarshine. eller pratts. Pratts har ett 3 stegs medel med pads till de olika stegen. gul, orange och till sist svart pad.

tänk på att inte pressa för hårt, utan ha ett lätt tryck när du polerar, och rör dig i cirklar hela tiden. Det får inte bli för varmt på epoxyn.


OBS! Polermedlet kommer skvätta och kan gå in i trät. Det är svårt att få bort sedan, och det kan bli fula fläckar. Därför är det bra att behandla trät med olja eller vax innan du polerar. Och det ska givetvis torka ordentligt så att trät får en avstötande yta innan polering.


5. ytbehandla

Om du har ytbehandlat innan polering så rengör ordentligt och slipa lätt med fint papper på trät. AKTA EPOXYN! om du vill slippa att slipa om från steg 2.

Sadan kan du behandla epoxin och trät med vax eller olja eller lack precis som på trät. Om du väljer en lack så välj en polyuretan lack som inte gulnar. Annars rekommenderar jag en tunnare olja på epoxyn, även om du har en annan ytbehandling på trät.


1492 visningar

0728716067

Horsvad 2, Solkullen

51795 Olsfors

Bollebygd, Västra Götalands län

Sverige

©2019 by Vincent Handcraft.