Slipa och polera Epoxy. (Bygg ditt eget Rivertable del 2)

Uppdaterat: 6 juni 2021

Slipa och polera epoxy resin.

Det finns lite olika sätt att slipa och polera på

epoxy Och det finns olika epoxyhartser som ger olika resultat när man slipar.

Vincent handcrafts epoxyharts ger ett kristallklart transparent resultat som är svårslaget, även bland de dyraste epoxy hartser på marknaden. Den har också en optimal viskositet som gör att det blir få luftbubblor, men samtidigt är enkel att arbeta med. Dessutom är den billigare än andra gjuthartser på marknaden. Jag väljer att använda den till alla mina projekt. Se gärna referensbilder på vår

Instagram


(Bild på riverbord byggt av VH, med VHC's epoxy)


1. Stämjärn och bandslip, Alternativt fräs av med överhandsfräs, eller hyvla.

När stycket är lossat så avlägsnas eventuella lim- eller fog-rester efter tätningen. Sedan för att få en plan yta igen och få bort allt epoxy spill, så kan man hyvla, fräsa eller slipa.

Har du en planhyvel eller en större bandputs så går det fint att hyvla eller putsa ytan om det inte är så stor höjdskillnad på epoxyn och trät.. Hyvlar du så ta lite i taget så det inte lossnar chips (epoxyn är väldigt hårt) OBS! det är viktigt att epoxyn stelnat ordentligt. Även om den känns hård innan härdningstiden är över så ska du inte slipa förän tidigast 36 timmar efter gjutning. (Det kan finnas mjuka fläckar under ytan, även om epoxyn känns hård tidigare)

Du ska använda andningsmask vid all slipning på epoxy.

Har du ingen planhayvel, så kan du enkelt bygga en jigg till överhandsfräsen för att plana skivan. Du bygger helt enkelt ett plant bord med höj och sänkbara kanter. Sedan gör du en släde av två vinkeljärn, som passar till överhandsfräsen, tänk på att använda kraftiga vinkeljärn eller helst fyrkantsprofil så att det blir rakt. Tänk på att ha högt varvtal och köra långsamt när du fräser på epoxy. Annars kan det lossna små chips. koppla på damsugare, lossnar det chips så kan du blanda ny epoxy och fylla i innan du fortsätter. Fräs ena sidan plan, vänd och fräs av andra sidan.

Man kan också hugga bort det värsta med stämjärn och sedan slipa med bandslip och grovkornigt papper.


2. Slipa epoxyn med exenterslip

Nu har vi en plan, men vit och repig yta på epoxyn. Nu ska ytan slipas med exenterslip. Om jag har använt 40 och 60 kornigt slippapper på bandslipen, så börjar jag med 80 kornigt papper. sedan jobbar jag mig uppåt till 400 innan det är dags att våtslipa. Det är viktigt att inte hoppa över steg om man vill bli av med alla repor. Ordningen på kornen som jag använder ser ut såhär:

60, 80, 120, 180, 240, 400. 800, 1000 Vågrätt och lodrätt med varje steg. tänk på att byta papper ofta, de kläggar igen fort med grova pappren. Torka också av efter varje steg så att du inte polerar in "gammalt" epoxydamm.


3. Våtslipa med vatten

Efter 1000 så våtslipar jag epoxyn med vatten. Tänk på att inte använd