top of page

Slipa och polera Epoxy. (Bygg ditt eget Rivertable del 2)

Uppdaterat: 10 okt. 2022

Slipa och polera epoxy resin.

Det finns lite olika sätt att slipa och polera på

epoxy Och det finns olika epoxyhartser som ger olika resultat när man slipar.

Vincent handcrafts epoxyharts ger ett kristallklart transparent resultat som är svårslaget, eftersom ingen hittills bevisat motsatsen så marknadsför vi VHC gjutharts som det klaraste resinet på marknaden. Detta beror bl.a på dess hårdhet. Den har också en optimal viskositet som gör att det blir få luftbubblor, men samtidigt är enkel att arbeta med. Dessutom är den billigare än andra gjuthartser på marknaden. Jag väljer att använda den till alla mina projekt. Se gärna referensbilder på vår

Instagram


(Bild på riverbord byggt av VH, med VHC's epoxy)


1. Stämjärn och bandslip, Alternativt fräs av med överhandsfräs, eller hyvla.

När stycket är lossat så avlägsnas eventuella lim- eller fog-rester efter tätningen. Sedan för att få en plan yta igen och få bort allt epoxy spill, så kan man hyvla, fräsa eller slipa.

Har du en planhyvel eller en större bandputs så går det fint att hyvla eller putsa ytan om det inte är så stor höjdskillnad på epoxyn och trät. Hyvlar du så ta lite i taget så det inte lossnar chips (epoxyn är väldigt hårt) OBS! det är viktigt att epoxyn stelnat ordentligt. Även om den känns hård innan härdningstiden är över så ska du inte slipa förän tidigast 36 timmar efter gjutning. (Det kan finnas mjuka fläckar under ytan, även om epoxyn känns hård tidigare)

Du ska använda andningsmask vid all slipning på epoxy.

Har du ingen planhayvel, så kan du enkelt bygga en jigg till överhandsfräsen för att plana skivan. Du bygger helt enkelt ett plant bord med höj och sänkbara kanter. Sedan gör du en släde av två vinkeljärn, som passar till överhandsfräsen, tänk på att använda kraftiga vinkeljärn eller helst fyrkantsprofil så att det blir rakt. Tänk på att ha högt varvtal och köra långsamt när du fräser på epoxy. Annars kan det lossna små chips. koppla på damsugare, lossnar det chips så kan du blanda ny epoxy och fylla i innan du fortsätter. Fräs ena sidan plan, vänd och fräs av andra sidan.

Man kan också hugga bort det värsta med stämjärn och sedan slipa med bandslip och grovkornigt papper.

Om du får små chips som lossnar eller hål från bubblor så detta i ny epoxy i dessa innan du börjar finslipa.


2. Slipa epoxyn med exenterslip

Efter bandslipning har vi en plan, men vit och repig yta på epoxyn. Nu ska ytan slipas med exenterslip. Om jag har använt 40 och 60 kornigt slippapper på bandslipen, så börjar jag med 80 kornigt papper. sedan jobbar jag mig uppåt till 1000 innan det är dags att våtslipa. Det är viktigt att inte hoppa över steg om man vill bli av med alla repor. Samt att torka av ordentligt efter varje steg. Ordningen på kornen som jag använder ser ut såhär:

60, 80, 120, 180, 240, 400. 600, 800, 1000, 2000,4000 Vågrätt och lodrätt med varje steg. tänk på att byta papper ofta, de kläggar igen fort med grova pappren. Torka också av efter varje steg så att du inte polerar in "gammalt" epoxydamm.

Abranet papper rekommenderas då det blir mindre damm och håller längre.


3. Våtslipa med vatten

Efter 1000 så våtslipar jag epoxyn med vatten. Tänk på att inte använda för mycket vatten (excenterslipen kan börja snurra långsammare då och du får repor). Hur fint du slipar epoxyn beror på hur transparent du vill ha den. Vill du ha en matt yta slutar du när du är nöjd.

Applicera eller spraya på lite vatten och slipa i följande ordning: 1000 - 2000 - 4000 De sista stegen, från 2000, och uppåt ska vara mjuka abralon pads.

Tänk på att torka av med ren trasa efter varje steg och applicera ny vätska.

var noga med att torka av ordentligt innan poering.

Vi har färdiga slipkitt till bra pris i webbskopen (100st papper inklusive abralon pads)


4. Polera

Nu bör epoxyn vara hyfsat blank och genomskinlig redan och du kanske är nöjd där. Men det går att få en finare yta genom att polera. Jag brukar göra det i 3 steg med 3 olika pads och ett polermedel för varje pad. Det finns en uppsjö av polermedel men jag använder är turtle pro, polarshine, eller pratts. Pratts har ett 3 stegs medel med pads till de olika stegen. gul, orange och till sist svart pad.

tänk på att inte pressa för hårt, utan ha ett lätt tryck när du polerar, och rör dig i cirklar hela tiden. Det får inte bli för varmt på epoxyn. Steg 1 kör du tills alla ytliga synliga repor är borta. Steg 2 och 3 är enbart för att få upp glansen.


OBS! Polermedlet kommer skvätta och kan gå in i trät. Det är svårt att få bort sedan, och det kan bli fula fläckar. Därför är det bra att behandla trät med olja eller vax innan du polerar. Och det ska givetvis torka ordentligt så att trät får en avstötande yta innan polering.


5. ytbehandla

Om du har ytbehandlat innan polering så rengör ordentligt och slipa lätt med fint papper på trät. AKTA EPOXYN! om du vill slippa att slipa om från steg 2.

Sedan kan du behandla epoxin trät med vax eller olja eller lack. Om du väljer en lack så välj en polyuretan lack som inte gulnar. Annars rekommenderar jag en tunnare olja på epoxyn, även om du har en annan ytbehandling på trät. Vax kan ge en mattare yta. Har du lyckats polera upp floden till hög glans så kanske du inte vill ha olja på floden eftersom den kommer att bli mattare när det torkar. Har du olja på epoxin så kommer det att se fint ut för stunden, men bli fult och kladdigt när det torkat.

Har du följt guiden och använt VHC gjutharts så ser det nu ut som glas, och det finns ingen anledning att kladda på olja.


9 732 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page