Om Vår Epoxy resin. VHC Gjutharts. För tunna och tjocka Gjutningar.

Uppdaterat: 6 jan. 2021

Lite information om Vår Epoxy resin VHC gjutharts, och varför vi har valt en kristallklart genomskinlig epoxy som är låg/medel viskös, till våra gjutningar.


Vår Gjutepoxy består av en epoxyharts och en härdare. Den är Låg- till medelviskös, vilket lämpar sig utmärkt för både tunnare och tjockare gjutningar, när du bygger till exempel ett river-bord med epoxy. men också till andra projekt som tavlor, knivskaft mm. Det betyder att luftbubblor har lättare att flyta upp till ytan och elimineras. Den processen kan du hjälpa till med genom att använda ett vakuumkärl, en värmepistol eller gasbrännare under gjutning. (läs vår steg för steg guide)

VHC gjutharts är inte av allra lägsta viskositet eftersom den då blir betydligt enklare att jobba med och för att vi även vill kunna använda den till tunnare gjutningar. t.ex när vi gör tavlor. Eller när vi gör en s.k. coating (Lack av epoxy). Då vill vi ha en epoxyblandning som inte är för tjock, men inte heller för tunn. Man vill ha ett lager som blir jämnt och klart, utan luftbubblor, och utan att behöva lägga för många lager (som med en för lågviskös epoxy som rinner av).


Vår epoxy är kristallklar, UV-resistent, och har lång hållbarhet. och UV resistant (alifatisk)

Vår epoxy är kristallklar och blir 1helt genomskinlig om du gjuter utan att använda pigment. Eller om du gjuter med svagt färgad epoxy. Den är dessutom alifatisk, vilken är dyrare att tillverka än aromatisk epoxy, men den gulnar inte.

För ett transparent resultat med färgämne skall du använda pigment på droppar . Använder du Mica pulver så blir resultatet mindre genomskinligt men med mer skiftningar och mönster i. Hur du slipar och polerar epoxyn har stor betydelse för transparensen. Du kan slipa med grövre papper för att få en mattare yta.

Vi har valt en produkt som håller mycket hög kvalitet och har bästa möjliga transparens eftersom du alltid kan få en genomskinlig epoxy matt, men inte tvärtom.

Förvarad mörkt och svalt så håller epoxyn i 2 år innan den måste användas.


Fungerar bra att måla tavlor med, och interagerar bra med färgämnen


Jag har testat och experimenterat en hel del olika produkter och vissa fungerar helt enkelt bra att gjuta med medans andra fungerar bäst att måla eller "lacka" med. Att hitta en produkt som fungerade lika bra till båda delar tog lite tid.

problemet ligger i att är det för visköst så flyter färgen lättare ut och hamnar där du inte vill ha den. Samtidigt som varje lager blir för tunnt, och du måste gjuta fler lager. Är den för tjock å andra sidan, så får du istället luftbubblor vid gjutningar. Vår epoxy ligger som sagt någonstans mellan låg och medelviskös vilket är idealiskt för båda delar.


Konkurrenskraftigt pris


Vi är ett litet företag med ett stort engagemang. Vi har inte har några mellanhänder eller avlönad kontorspersonal, säljare, marknadsförings specialister mm. Vi kan helt enkelt sälja en produkt som håller lika hög kvalitet som de dyrare produkterna på marknaden, till ett lägre pris.
1 078 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla