Bygg ditt eget River table. Steg för steg guide. DEL 1

Uppdaterad: 15 apr 2020

Jag tänkte jag skulle göra en steg för steg guide för er som vill bygga ett eget river table

eller epoxy bord med Epoxy resin. Inlägget kommer framför allt fokusera på hur du gjuter med epoxyharts och härdare, förberedelser och slipning när epoxin har stelnat, och inte så mycket om träbearbetningen.1. Välj rätt Epoxy.

En bra gjutepoxy är en epoxy som härdar långsamt, är låg eller medelviskös, UV-resistant, och som inte avger ångor vid härdning. Vår epoxy har allt detta och är den jag väljer när jag jobbar med Epoxy. För referenser så kolla gärna bilderna på min Instagram. Eller i Galleri på hemsidan. Vi har inte en massa mellanhänder eller avlönad kontorspersonal och kan därför erbjuda ett mycket konkurrenskraftigt pris. Jag vågar nog säga att man inte hittar den här kvalitén på gjutepoxy, till bättre pris någonstans i Sverige. Vår Epoxy beställer du här
2. Förberedelser.

När vi gjuter ett river table med epoxy resin så har vi oftadt två plank och en flod som "rinner" emellan planken. Det är viktigt att planken är planhyvlade till samma tjocklek och att de är raka och rena från damm och smuts.

Det är också viktigt att bordet eller underlägget är rakt. mät med vattenpass. Bordet eller underläggs-skivan ska tejpas med packtejp. (gorillatejp funkar bra, men är dyrare). Detta är för att du ska få loss stycket sedan.

Nu lägger vi plankorna på bordet och mäter så att avståndet mellan ändarna är samma på höger och vänster sida, så att bordet blir kvadratiskt. När vi har gjort det är det dags att spänna fast planken i bordet. Då använder vi distanser som vi lägger på planken, och sedan spänner vi en regel, eller planka som ligger på högkant över distanserna, tvärs över stycket och spänner fast med tvingar.

På sidorna limmar man fast små brädbitar som stop med limpistol. Se till att stoppen är tejpade. Limma sedan runt hela bordet med limpistol noggrant (Det kan spara dig ett golv).3. Blanda epoxy och gjut ett första tunt lager..


Nu ska vi gjuta första lagret, mest för att stänga trät så att inte luft sipprar ut ur porerna på trät, och skapar luftbubblor. Och som en försäkring för att det inte ska läcka någonstans sedan när du gjuter. Ett tips är att vänta tills epoxin har tjocknat lite då minimerar vi risken att det läcker.

När du blandar epoxin följer du anvisningarna, Blanda långsamt och minst i 5 min för hand med blandstav. skrapa kanterna och häll gärna över i ett annat kärl ett par gånger.

Sedan häller vi i så att vi har ett tunt lager överallt, värmer med värmepistol och penslar upp epoxin på kanterna för att stänga trät. Bygg ett tak av tunn plast ovanför floden, dock inte för nära eftersom det kan bli för varmt.

Titta till varje halvtimma de första timmarna och använd värmepistol eller gasbrännare för att eliminera eventuella luftbubblor. snabba jämna rörelser, det får inte bli för varmt!

Vänta tills det stelnat.
4. Gjutning


Nu gjuter vi det första tjocka lagret i floden. räkna ut volymen som du behöver för att inte slösa epoxy. Tänk på att du ska gjuta max 25mm tjockt i taget när du räknar ut volym. har du ojämna kanter så tar du snittmåtten.

Blanda epoxin med eller utan pigment. Du kan använda pigment på droppar eller Mica pulver. Dropparna ger vid någon/några droppar, en lätt transparent homogen färg. medans Mica pulvret ger en mindre transparent färg med mer mönster i. du kan röra om med mica pulver för att skapa mönster. Pigment och Mica pulver kan du köpa här.


Nu häller du i epoxin och låter tyngdkraften fördela den jämnt. Rekommenderat är att gjuta max 25mm tjockt i varje lager. Rekommenderad tempratur är 20 grader. Tips! Vid lägre temp så kan du gjuta något tjockare, den härdar då långsammare. Och tvärtom vid för hög tempratur.

Bygg ett tält av steril plast för att inte få partiklar i gjutningen

Använd gasbrännaren eller varmluftspistol för att eliminera luftbubblor. Jämna långsamma rörelser så att det inte blir för varmt. Du ser när luftbubblorna flyter upp. Titta till varje halvtimma första timmarna och repetera.


Vår epoxy tar 24 - 36 timmar innan den är fullt härdad (kan variera beroende på tempratur), Men du kan gjuta nästa lager redan efter 8 - 12 timmar.


Repetera tills Floden är fylld.5. Lossa stycket.


Använd kilar och hammare och lossa stycket försiktigt.

Nästa steg är att slipa och polera. Läs DEL 2.Hoppas att du haft nytta av guiden hittills och beställer du Epoxy utav mig så behöver du inte vara rädd att fråga om råd. Jag hjälper gärna till om jag kan.

Lycka till!


3807 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vill du bli Återförsäljare av vår Epoxiharts?

Vill du bli Återförsäljare av VHC Gjutharts, Vhc Pike Ediion, samt pigment till Epoxi? Vi letar just nu efter ÅF som vi bjuder på adr, 1.3 Utbildning, så att du får skicka, och transportera epoxiharts