Bygg ditt eget River table. Steg för steg guide. DEL 1

Uppdaterat: 13 juli 2021

Steg för steg guide för dig som vill bygga ett eget river table och gjuta med epoxy resin.

Inlägget kommer framför allt fokusera på hur du gjuter med gjut epoxy och härdare, förberedelser och slipning när epoxin har stelnat, och inte så mycket om träbearbetningen.1. Välj rätt Epoxy.

En bra gjutepoxy är en epoxy som härdar långsamt, är låg eller medelviskös, UV-resistant, och som är lösningsmedelsfri, Dvs inte avger ångor vid härdning. Den ska ge ett glasklart resultat och bli mycket hård. Vår epoxy, VHC gjutharts, har uppfyller dessa kraven och är den jag väljer när jag jobbar med Epoxy. För referenser så kolla gärna bilder på Instagram. Eller i Galleri på hemsidan. Vi har inte en massa mellanhänder eller avlönad kontorspersonal och kan därför erbjuda ett mycket konkurrenskraftigt pris. Jag vågar nog säga att man inte hittar den här kvalitén på gjutepoxy, till bättre pris i Sverige. Vår Epoxy beställer du här.
2. Förberedelser.

När vi gjuter ett river table med epoxy resin så har vi ofta två plank och en flod av epoxy som "rinner" emellan planken, i kvistar och håligheter, Det är viktigt att planken är planhyvlade till samma tjocklek och att de är raka och rena från damm och smuts.

Det är också viktigt att bordet eller underlägget är rakt. mät med vattenpass. Bordet eller underläggs-skivan ska tejpas med silvertejp/gorillatejp. (packtejp funkar bra, och är billigt, men det brukar bli mer att slipa). Detta är som släppmedel så att du får loss stycket sedan.

Därefter placeras plankorna på bordet och mäter så att avståndet mellan ändarna är samma på höger och vänster sida, så att bordet blir kvadratiskt. När vi har gjort det är det dags att spänna fast planken i bordet. Då använder vi distanser som vi lägger på planken, och sedan spänner vi en regel, eller planka som ligger på högkant över distanserna, tvärs över stycket och spänner fast med tvingar.

På sidorna limmar vi fast små brädbitar som stop med limpistol. Se till att stoppen är tejpade. Limma sedan runt hela bordet med limpistol noggrant (Det kan spara dig ett golv).3. Blanda epoxy och gjut ett första tunt lager..


Nu ska vi gjuta första lagret, mest för att stänga trät så att inte luft sipprar ut ur porerna på trät, och skapar luftbubblor. Och som en försäkring för att det inte ska läcka någonstans sedan när du gjuter.

När du blandar epoxin följer du anvisningarna, Blanda långsamt och minst i 3 min för hand med blandstav eller ej tejpad bräda. Skrapa kanterna och häll gärna över i ett annat kärl ett par gånger.