FAQ frekventa frågor om Epoxi

Frågor och svar på vår epoxi från kunder:

 

 

Fråga 1:

Hej

Jag kikar på er gjutepoxi och jag undrar, hur blank blir ytan på epoxit? Jag har förstått att inte alla epoxi blir fina utan att slipa eller ett lager med någon extra blank tunn yt-epoxi ovanpå. Det epoxit jag använder nu är en helt vanlig gjutepoxi och det behöver ingen ytbehandling men det är dyrare än det ni har.

Jag undrar även ifall jag till exempel gjuter en kub i flera lager, kommer jag att kunna se brytningen mellan lagren när man vinklar kuben och tittar från sidan? En annan epoxisäljare säger att deras epoxi inte ger synliga lager men det låter lite för bra för att vara sant.

Svar 1:

Epoxyn är så klar som en epoxy kan bli, som vatten nästan. Så länge man har samma mängd färg i varje lager så syns det inte att man gör olika lager.

 

 

Fråga 2:

Hade epoxi klarat sig utan synlig linje (flera lager)?

Svar 2:

Hej! Nej, det blir ingen synlig linje så länge man har samma mängd pigment. Har man inget pigment blir det ingen linje alls.

 

 

Fråga 3:

Hur stå sig denna epoxi mot värme, vatten å så? De lack jag använt tidigare smälte, och varma tallrikar fastnar och det blir märken.

Svar3:

 Det tål hur mycket vatten som helst, Epoxyn tål ca 120 grader utan att det blir märken.

 

 

Fråga 4:

Jag ska tillverka knivskaft från en blandning mellan epoxi och trä. (Trä, epoxi, trä, epoxi)

Kommer det att hålla?

 Svar 4:

 Ja, det kommer att hålla.

 

 

Fråga 5:

Hej. Har köpt droppar för färgsättning till mina klara epoxy. Önskar en hög densitet på färgen. Finns det några rekommendationer på hur många droppar/enhet man skall blanda i? Vägledningen på burken säger inte så mkt om det. 

Svar 5:

Om man vill ha en solid färg så är Micapulver bäst. Men om man inte vill ha det metallic stuket, så får man ha i många droppar. De här dropparna är gjorda för att få en transparent färg. Inte så dryga m.a.o.

Hur mycket är olika för olika färger, man får prova sig fram lite

Fråga 6: 

Hej, fäster er VHC Gjutharts på polymerlera?

Svar 6:

Ja, VHC Gjutharts fäster på polymerlera., och ger en snygg glansig och tålig yta på leran.

Fråga 7:

Behöver jag någon armering av något slag när jag gjuter med epoxy resin, eller håller det endå?

Svar 7:

Nej, du behöver ingen armering när du gjuter, men om du gjuter epoxy tillsammans med trä så är det viktigt att trät är torrt och att du minimerar rörelser i trät.

Fråga 8:

Jag ska bygga en form av trä, för att sedan gjuta i med er epoxi, och undrar om jag behöver något släpp medel så att formen inte fastnar.

Svar 8:

Om du ska bygga formen i trä så kan du tejpa kanterna med vanlig packtejp, eller väv-tejp (gorillatejp fungerar bäst). Täta formen med limpistol sedan.

Fråga 9:

Kan jag använda silikon som form när jag gjuter med epoxy resin?

Svar 9:

Ja

Fråga 10:

Hur slipar jag och polerar på epoxy?

Svar 10:

Om du klickar på blogg på hemsidan så finns en steg för steg guide om hur du slipar och polerar

Fråga 11:

Hur bygger jag ett river table?

Svar 11:

Om du klickar på blogg på hemsidan så finns en steg för steg guide om hur du bygger ett river table.

Fråga 12:

Varför får jag oljiga fläckar när jag gjuter?

Svar 12:

Antagligen så har epoxyn kommit i kontakt med någon form av fett. Det kan vara i färgen du använder, rester i hinken, eller fett från hinken själv, fingeravtryck mm. Det är bra att använda nya kärl och göra rent de med lösningsmedel innan (isopropanol, acetone, alkohål funkar bra).