top of page

FAQ frekventa frågor om Epoxi

Vincent Handcraft var första företaget i Sverige som nischade sig på River-tables. Vi har arbetet med detta på heltid sedan dess, och har byggt flest river-tables i hela Sverige. Vi är även ledande leverantörer av epoxy resin till snickeribranschen i Sverige.
Här svarar vi på vanliga frågor.

Frekventa frågor och svar på vår epoxy resin från kunder:

 

Fråga 1. 

Vad är epoxy resin för något?

Svar1.

Epoxy resin eller epoxyharts är en hård och stark härdplast som oftast blandas av 2 komponenter, En harts och en härdare. När dessa 2 blandas sker en kemisk reaktion och hartsen och härdaren binder till varandra och härdar till en hård och slitstark massa. Epoxy resin går att använda till mycket, och är populärt till t.ex. snickeri, smyckestillverkning, konstverk mm.

Fråga 2.

Luktar Epoxy resin någonting?

svar 2.

Nej. VHC gjutharts är lösningsmedelsfri och luktfri. Den är därmed relativt säker att arbeta med jämfört med konkurrenters produkter. Du bör dock alltid följa säkerhetsdatablad när du arbetar med epoxy. Dvs använda mask, handskar och skyddsglasögon.

Fråga 3.

Kan epoxy gulna med tiden?

svar 3.

VHC är en alifatisk epoxi resin med UV-skydd.

Det finns 2 sätt att tillverka epoxy. antingen är den aromatisk, eller alifatisk. Den aromatiska epoxin gulnar snabbare, medans den alifatiska epoxin har ett visst UV-skydd. En epoxiharts är varken mer eller mindre, utan antingen eller. Vår epoxi är alifatisk och har därmed ett så bra UV-skydd som epoxy kan ha. Men med det sagt så kan all epoxy gulna med tiden om man inte färgar epoxin. De som påstår något annat, och hävdar att deras epoxy minsann inte kan gulna är inte seriösa och bryter mot marknadsföringslagen. Det man kan göra för att undvika detta är att färga epoxin eller använda en UV-skyddande lack ovanpå. t.ex polyurethanlack.

Fråga 4.

Är er epoxy resin grumlig eller helt genomskinlig?

Svar 4.

Vår epoxy är klar som glas. Vi har provat mycket på marknaden och tagit fram en produkt med målet att ha den absolut klaraste produkten på svenska marknaden. Vi har även testat VHC gjutharts mot andra hartser och valt den som vi vart nöjdast med. Vi kan därför marknadsföra VHC Gjutharts som marknadens klaraste epoxyharts.

Fråga 5.

Hur tjockt kan man gjuta med epoxy resin?

Svar 5.

Du kan gjuta hur tjockt du vill med VHC gjutharts, men i lager om 3cm. Du kan lägga nästa lager redan efter 12 timmar. Epoxin är fullhärdad efter 24 - 36 timmar. Det finns även epoxyhartser som du kan gjuta 10cm åt gången, men dessa tar oftast 7 dagar att härda och du behöver ofta ett vakuumbord/kärl för att bli av med alla bubblor. Vi har valt en produkt som du kan göra en 10cm gjutning på bara 4 - 5 dagar och samtidigt bli av med alla bubblor med en enkel värmepistol. Du får alltså ett klarare resultat, och sparar tid.

Fråga 6.

Jag kikar på er gjutepoxi och jag undrar, hur blank blir ytan på epoxit? Jag har förstått att inte alla epoxi blir fina utan att slipa eller ett lager med någon extra blank tunn yt-epoxi ovanpå. Det epoxit jag använder nu är en helt vanlig gjutepoxi och det behöver ingen ytbehandling men det är dyrare än det ni har.

Jag undrar även ifall jag till exempel gjuter en kub i flera lager, kommer jag att kunna se brytningen mellan lagren när man vinklar kuben och tittar från sidan? En annan epoxisäljare säger att deras epoxi inte ger synliga lager men det låter lite för bra för att vara sant.

Svar 6.

Epoxyn är så klar som en epoxy kan bli, som vatten nästan. Så länge man har samma mängd färg i varje lager så syns det inte att man gör olika lager.

 

 

Fråga 7.

Hade epoxi klarat sig utan synlig linje (flera lager)?

Svar 7.

Hej! Nej, det blir ingen synlig linje så länge man har samma mängd pigment. Har man inget pigment blir det ingen linje alls.

 

 

Fråga 8.

Hur står sig denna epoxi mot värme, vatten osv? Den lack jag använt tidigare smälte, och varma tallrikar fastnar och det blir märken.

Svar 8.

 Det tål hur mycket vatten som helst, Epoxyn tål ca 90 - 100 grader innan det blir märken.

 

 

Fråga 9.

Jag ska tillverka knivskaft från en blandning mellan epoxi och trä. (Trä, epoxi, trä, epoxi)

Kommer det att hålla?

 Svar 9.

 Ja, det kommer att hålla.

 

 

Fråga 10.

Hej. Har köpt droppar för färgsättning till mina klara epoxy. Önskar en hög densitet på färgen. Finns det några rekommendationer på hur många droppar/enhet man skall blanda i? Vägledningen på burken säger inte så mkt om det. 

Svar 10.

Om man vill ha en solid färg så är Micapulver bäst. Men om man inte vill ha det metallic stuket, så får man ha i många droppar. De här dropparna är gjorda för att få en transparent färg. Inte så dryga m.a.o.

Hur mycket är olika för olika färger, man får prova sig fram lite

Fråga 11.

Hej, fäster er VHC Gjutharts på polymerlera?

Svar 11.

Ja, VHC Gjutharts fäster på polymerlera., och ger en snygg glansig och tålig yta på leran.

Fråga 12.

Behöver jag någon armering av något slag när jag gjuter med epoxy resin, eller håller det endå?

Svar 12.

Nej, du behöver ingen armering när du gjuter, men om du gjuter epoxy tillsammans med trä så är det viktigt att trät är torrt och att du minimerar rörelser i trät.

Fråga 13.

Jag ska bygga en form av trä, för att sedan gjuta i med er epoxi, och undrar om jag behöver något släpp medel så att formen inte fastnar.

Svar 13.

Om du ska bygga formen i trä så kan du tejpa kanterna med vanlig packtejp, eller väv-tejp (gorillatejp fungerar bäst). Täta formen med limpistol sedan.

Fråga 14.

Kan jag använda silikon som form när jag gjuter med epoxy resin?

Svar 14.

Ja

Fråga 15.

Hur slipar jag och polerar på epoxy?

Svar 15.

Om du klickar på info på hemsidan så finns en steg för steg guide om hur du slipar och polerar

Fråga 16.

Hur bygger jag ett river table?

Svar 16.

Om du klickar på info på hemsidan så finns en steg för steg guide om hur du bygger ett river table.

Fråga 17.

Varför får jag oljiga fläckar när jag gjuter?

Svar 17.

Antagligen så har epoxyn kommit i kontakt med någon form av fett. Det kan vara i färgen du använder, rester i hinken, eller fett från hinken själv, fingeravtryck mm. Det är bra att använda nya kärl och göra rent de med lösningsmedel innan (isopropanol, acetone, alkohål funkar bra).

Fråga 18.

Heter det epoxi eller epoxy resin?

Svar 18

På engelska heter det epoxy resin, Det korrekta på svenska är epoxi resin. Många väljer endå att stava med ett y på slutet, Därför gör vi det ibland av sökordsmässiga skäl. Så att du som kund ska hitta när du söker på det i sökmotorer.

Fråga 19.

Är epoxy farligt för hälsan?

Fråga 19

Ja och nej. Med rätt skyddsutrustning påverkar arbete med epoxy resin inte hälsan. VHC gjutharts är dessutom helt fri från lösningsmedel vilket gör att det inte blir giftiga ångor som en epoxyharts med lösningsmedel i. Med det sagt så ska man alltid vara försiktig när man arbetar med epoxy, och ha rätt skyddsutrustning. Dvs handskar, mask och gärna skyddsglasögon. Vi har allt du behöver i webbutiken och säkerhetsdatablad finns att ladda ner på hemsidan. Den som säljer epoxy är skyldig enligt lag att ha SD-blad tillgängliga på sin hemsida.

Fråga 20.

På vilket sätt påverkar epoxy hälsan.

Svar 20.

Det påverkar inte hälsan med rätt skyddsutrustning, Läs punkt 21, för mer info. Men om man får det för ofta på huden så kan man utveckla epoxiallergi som kan vara väldigt otrevligt. Utvecklar man epoxiallergi så måste man genast sluta arbeta med epoxi. Du som arbetsgivare ska genomföra ett allergitest för dina anställda innan de börjar arbeta med epoxi. Du som får epoxi i ögat skall spola i flera minuter med kallt vatten och sedan åka in till akutmottagning. har du andats in ångor utan kolfiltermask så ska du vara i frisk luft, och söka akut om du känner dig påverkad, 

Fråga 21.

Vilken skyddsutrustning ska jag ha när jag arbetar med epoxi resin.

Fråga 21.

Du ska ha skyddshandskar, Helst nitrilhandskar eller handskar godkända för kemikalier. Skyddsglasögon, åter igen så avger VHC gjutharts minimalt med ångor då den inte innehåller lösningsmedel. Men det är endå en vätska vilket betyder att den kan avge ångor vid uppvärmning som kan skada ögonen. Av samma anledning skall du använda en filtermask med ett A1 eller A1 filter för gaser. Du ska också alltid använda mask när du slipar epoxy. Speciellt under torrslipning.

Fråga 22.

Kan jag använda epoxy resin på sten och kakel?

Svar 22.

Ja. epoxy fäster på sten.

Fråga 23.

Kan jag använda epoxy resin på trä?

Fråga 23

Ja. epoxy resin fäster på trä.

Fråga 24.

Kan jag använda epoxy resin på stål?

Svar 24.

Ja epoxy resin fäster på stål sålänge du inte har fett på ytan. Om stålet är glatt, så rugga gärna upp med sandpapper innan.

Svar 25.

Fäster epoxy resin på plast?

Svar 25.

Ja. Epoxy resin fäster på de flesta plaster.

 

Fråga 26.

Är ert resin lämpligt till smyckestillverkning?

Svar 26.

Ja. VHC gjutharts lämpar sig utmärkt till smyckestillverkning, och ger ett glasklart resultat.

Fråga 27.

Innehåller er epoxy BPA (bisfenol A) och vad är Bisfenol för något?

Svar 27.

Bisfenol A är en kemikalie med brett användningsområde, som finns i bl.a plast, Innuti konservburkar, tandfyllningar mm. Även de flesta epoxy hartser innehåller BPA. Enligt livsmedelsverket och kemikalieinspektionen finns inga belägg för att mängden BPA vi får i oss är skadligt för hälsan. Det är/har vart ett omdiskuterat ämne som lett till att vissa epoxyleverantörer använder det som säljargument att epoxin är BPA-fri. De har då ofta bytt ut BPA mot BPF eller en annan bisfenol som man inte har tillräcklig forskning för att avgöra om det är skadligt eller inte. Studier på möss har visat att BPA är hormonstörande vid högt intag. Vid förtäring av all form av epoxy resin skall du kontakta 112 och söka akut. VHC Gjutharts innehåller Bisfenol A.

Länk till livsmedelsverket;

www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bisfenol-a

Fråga 28.

Blir en gjutning med epoxy resin vattentät?

Svar 28.

Ja. 

Fråga 29.

Säkerhet vid epoxyarbeten på jobbet. Vad gäller för regler?

Svar 29.

Anställda ska följa reglerna som finns på arbetsmiljöverkets hemsida och genomgå een läkarundersökning för att utesluta epoxiallergi. Anställda ska även gå kursen "arbeta säkert med epoxy" från arbetsmiljöverket. På deras hemsida finns kursmaterialet att ladda ner på PDF-fil.

bottom of page